title=
(22) 119 08 66
Jesteś obecnie w:
  • Wpływ słodyczy na powstawanie próchnicy

    Twierdzenie, że słodycze bardzo silnie wpływają na rozwój próchnicy, nie jest mitem, ale potwierdzonym medycznie faktem, na który zwracają uwagę dentyści i na który chciałby także zwrócić uwagę stomatolog w Ząbkach. Dieta bogata w cukry proste sprzyja rozwojowi próchnicy w ten sposób, że umożliwia bakteriom próchnicowym "żywienie się" tymi cukrami. W przypadku słodyczy jest to szczególnie niebezpieczne, ponieważ przyklejają się one do powierzchni zębów i pozostają na niej niekiedy na wiele godzin. Zwłaszcza, gdy jedzone są w ramach przekąski w środku dnia, kiedy nie mamy możliwości oczyszczenia zębów po posiłku. Cukry zawarte w słodyczach obniżają pH w ustach, stwarzając bakteriom idealne warunki do rozwoju.

    Jeśli zatem chcemy dbać o zdrowie zębów naszych i naszych dzieci, ograniczajmy spożycie słodyczy i dbajmy o to, by po każdym posiłku umyć zęby, pozbywając się z nich resztek pokarmowych i usuwając płytkę nazębną. Odpowiednia dieta, właściwa higiena oraz regularne kontrole stomatologiczne pozwolą nam utrzymać zęby w dobrej, zdrowej kondycji.  

     

Wszelkie prawa zastrzeżone przez Flo-Dental
projekt i wykonanie: